luni, 3 ianuarie 2011

2. Exercitii pentru spate

Introducere
De obicei nu ne gandim la spatele nostru decat atunci cand incepe sa ne doara. Faptul ca nu ni-l vedem noi ne face sa uitam ca ceilalti il vad aproape tot atat de des ca fata si din toate unghiurile. Un spate drept este un element important de frumusete. De el depinde tinuta intregului corp, prestanta noastra. De asemenea este un factor foarte important pentru mentinerea sanatatii.

Axul spatelui este coloana vertebrala de a carei suplete depinde tinuta noastra corecta. Sistemul nervos, care se ramifica in tot corpul, este legat de cablul sau principal-maduva spinarii, care se gaseste in interiorul celor 24 de vertebre mobile ale coloanei vertebrale.

Un usor blocaj sau o luxatie a unei vertebre produce o jena pentru maduva spinarii, nervii si vasele sanguine ce se gasesc acolo. Aceasta jena este provocatoare de dureri diferite care nu privesc numai spatele.

Multe din migrene, dureri nevralgice, tulburari gastrice, hepatice sau intestinale nu sunt provocate de o leziune veritabila sau de o boala a organelor respective, ci de un mic blocaj vertebral.

Mici blocaje vertebrale care nu permit vaselor de sange sa irige anumite regiuni si sa le hraneasca sunt provocate de riduri. De multe ori imbatranirea prematura a pielii de pe fata, schimbarea calitatii ei se poate datora luxatiei unei vertebre.

Pozitiile defectuase din timpul lucrului sunt si ele vinovate de dureri de coloana. Gimnastica ajuta la rezolvarea acestor neplaceri, reducand supletea coloaneivertebrale si tonicitatea muschilor.

Mai mult ca in alte parti ale corpului, musculatura spatelui are influente asupra oaselor. Faptul ca durerile de spate si migrenele sunt in majoritatea cazurilor specific feminine nu este o simpla intamplare: muschii barbatilor fiind mai tari, sustin mai bine coloana vertebrala.
Conform doctrinei Yoga, coloana vertebrala este carausul vietii.

SFATURI PENTRU UN SPATE DREPT SI PENTRU MENTINEREA COLOANEI VERTEBRALE

• Dormiti pe cat posibil pe un pat mai tare si fara perna, sau cu o perna mica. Dupa e perioada veti constata ca somnul este mai odihnitor. Prima reactie pe care o veti simti va fi o durere de spate, care in timp va disparea.
• Daca lucrati la birou, evitati sa stati nemiscat mai multe ore. La doua ore ridicati-va, faceti cateva miscari extensive si respirati profund.
• Aveti grija ca scaunul si birpul sa fie la o inaltime adecvata corpului dumneavoastra si spatele sa fie sustinut perfect de catre spatar.
• Daca conduceti masina aveti grija ca spatarul scaunului sa fie la distanta necesara de volan. Nu exista nimic mai obositor decat pozitia cu spatele inconvoiat.
• Daca doriti sa deplasati un obiect dintr-un loc in altul, nu-l ridicati rasucindu-va imediat. Faceti doua miscari distincte: ridicati-l, rasuciti-va pe picioare sau pe trunchi si depuneti-l alaturi. Evitati astfel ivirea unei crize de sciatica.
• Nu purtati tocuri nici prea inalte, nici prea plate.
• Nu stati mult in picioare nemiscat. Plimbati-va!
• Evitati sa mergeti pe motor sau pe scuter pe o sosea pavata cu piatra cubica sau cu denivelari.




Exercitiul 1

Pozitia de plecare: in picioare, cu spatele la perete, la o distanta de 60 cm.

• Ridicati bratele la verticala.

• Indoiti putin spatele, sprijiniti bratele de perete.
• Coborati bratele de-a lungul peretelui, cat mai jos.
• In aceeasi pozitie, ridicati-va in varful picioarelor. Ramaneti astfel numarand pana la 5.
• Revenmiti la pozitia de plecare, urcand cu mainile pe perete.
• Durata: 15 minute pentru tot exercitiul.



Exercitiul 2

Pozitia de plecare: culcat pe spate, bratele intinse paralel deasupra capului.
Intindeti bratul si piciorul care nu sunt in contact cu solul: aceasta extensie se va face bineinteles in sensuri opuse.
Durata: 20 secunde pentru fiecrae parte. De trei ori.

Exercitiul 3

Pozitia de plecare: Culcat pe burta, picioarele intinse, bratele indoite, mainile sub piept, degetele mainilor in fata.
Ridicati corpul si pieptul cat de sus posibil cu mainile lipite de sol, numarati pana la 5.



Exercitiul 4

Pozitia de plecare: culcat pe spate, picioarele departate si indoite, talpile pe sol. Mainile deasupra capului, indoite, palmele lipite de sol.
Ridicati corpul de la sol, ajutand cu bratele si cu picioarele. Acest exercitiu se numeste podul. Stati in pozitia pod numarand pana la 5. Reveniti incet.
Daca nu reusiti de la inceput, indepartati mai mult bratele si picioarele.
Este un exercitiu minunat pentru brate, spate si picioare, dar nu se poate executa decat dupa mult antrenament.

Exercitiul 5
Pozitia de plecare: culcat pe spate, picioarele putin indoite, bratele intinse de-a lungul corpului.
Ridicati pieptul, picioarele in echilibru, inclinati capul pe spate. Trebuie sa aveti doua puncte de sprijin: posteriorul si mainile.




Exercitiul 6
Pozitia de plecare; piciorul drept in fata celui stang la distanta de un pas.
Inclinati corpul in fata in unghi drept. Piciorul drept va fi atunci putin indoit, bratele in jos, spatele plat. Desfaceti bratele lateral pana la orizontala. Aduceti bratele incet in jos. Ridicati bratele iarasi la orizontala. Se repeta de 10 ori, avand piciorul drept inainte si de 10 ori avand pe cel stang inainte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu